Mamadou Sene – skådespelare, musiker

Mamadou Sene är en av Sveriges kända världsmusiker och spelar med Ale Möller Band. Han är en traditionell folkmusiker, född på landsbygden i Senegal och kom till Sverige för knappt 20 år sedan. Han har utbildat sig på Kungliga Musikhögskolan och medverkat i ett antal grupper. I sina program blandar han, på ett mycket humoristiskt sätt, folkmusiklåtar på olika senegalesiska stamspråk med historier om hans liv, både sin uppväxt i Senegal och resan och möten med Sverige. Mamadou spelar Riti, en ensträngad fiol, som är ett vanligt instrument bland nomader över hela Afrika.

Mamadou har arbetat med Intercult sedan mitten på 90-talet, då han verkade som artist in residence, och som musiker och skådespelare i barnteaterföreställningarna Vit Sand Vit Snö och Krokodilfiolen.

……..

….

Amir Mohamed – musiker

I mars 1992 kom Amir Mohamed till Sverige från staden Omdurman i Sudan, i Afrika. Han spelade då i ett av Egyptens lite kändare band och var här på turné.

Amir som inte hade någon frihet i sitt hemland, pga myndighetsbevakning, utegångsförbud mm, kände med en gång att han ville stanna här. Så, när de övriga bandmedlemmarna åkte hem – stannade Amir kvar.

Sedan dess har han, under artistnamnet DaDeNile, etablerat sig som musiker och kompositör i band och vid olika studioinspelningar. Han har deltagit i allt från Roskildefestivalen till i Dramatenföreställningar.

Hans instrument är bas, gitarr, congas och percation och han sjunger gärna. Det har blivit mycket reggae-musik genom åren. Han har blivit mycket uppskattad för sin känsla för just denna genre.

Idag sjunger och komponerar Amir gärna sudanska sånger. Han tycker mycket om samisk musik och finner likheter mellan den och den sudanska.

Amir träffade sin fru för 20 år sedan och idag bor de i Flen och har tre barn.

I Krokodilfiolen spelar Amir gitarr och trummor. Han gillar att turnera och ser nu mycket fram emot att träffa olika barn och lärare under de kommande föreställningarna.