Intercults gamla konstnärliga samarbetspartner Bajrush Mjaku kommer till Stockholm för ett exklusivt gästspel. Bajrush spelade i både Landscape X: EURALIEN i Stockholm 1998 och Hotel Europa (2000) som turnerade i Europa inklusive Festival D’Avignon. Han och regissören Dritëro Kasapi, som regisserade stycken i både Euralien och Hotel Europa och nu senast Intercult-produktionen Glorious Death, samarbetade redan i slutet av nittiotalt i Makedonien.

Theatre of an actor (Makedonien) spelar Socrates Defense

Sokrates ses som västvärldens första intellektuella dissident. Han är dömd till döden på grund av sina politiska åsikter och livsåskådning. Hans försvarstal är förmodligen den första uttalade kritiken mot politisk korruption och moraliskt förfall. En hyllning till det kritiska tänkandet.

MED: Bajrush Mjaku
TID: 19:30
PLATS: Teater Tribunalen
BILJETTER: Entré 80kr
Biljetter: 08-84 94 33, info@tribunalen.com

Föreställningen spelas på albanska och simultantolkas på engelska.

Om Bajrush

Bajrush Mjaku är en av Balkans främsta skådespelare. Förutom sina engagemang på de främsta scenerna i Makedonien, Kosovo, Serbien, Kroatien etc. driver han egna produktioner under namnet “en skådespelares teater”. Med produktioner som Fadren, Per Gynt, En dåres anteckningar har han turnerat hela världen. Nu kommer han till Stockholm med Sokrates försvarstal i en moderniserad version.

Om Sokrates försvar

Dagens Sokrates i Balkan har en telesänd rättegång med reklamavbrott med politiska budskap av Sokrates politiska motståndare som samtidigt är hans anklagare.
Sokrates ses som västvärldens första intellektuella dissident som är dömd till döden på grund av hans politiska åsikter och livsåskådning. Hans försvarstal är förmodligen den tidigaste kritik mot politisk
korruption och moralisk förfall och en hyllning till kritisk tänkande som vägen till sanningen om oss själva.

I ett efterkrigs Aten, demokratin är bräcklig. Det råder nepotism, maktmissbruk, en ny klass av nyrika sätter agendan. Friheterna som var en gång givna ifrågasätts. Det fins inget utrymme för oliktänkande eller fritänkare som Sokrates. Därför döms han till döden under de falska anklagelserna om “att ha fördärvat ungdomen och inte trott på statens gudar.”

Den moderna verkligheten i Balkan är väldigt likt Sokrates samtid. Nya demokratier i sökande efter sin identitet lider av korruption och brist på politisk och intellektuell etik i det offentliga livet. De korrupta har makten och de nyrika sätter agendan.

Aten hade Agoran som plats för offentligt samtal, idag har vi media. Precis som Agoran var kapad av makthavarna under Sokrates rättegång är media i Balkan kapad av kommersiella krafter och politiska intressen. Det offentliga samtalet är kommersialiserat och vulgariserat.