Möt författaren Stefan Foconi på ett öppet och kostnadsfritt seminarium på Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen den 20 oktober kl 18.00.

Stefan guidar oss i Turkiets mångfacetterade historia fram till idag, där Istanbul spelat en unik roll. Vad händer med ekonomin, yttrandefriheten och de frysta EU-förhandlingarna? Arrangör: Europa Direkt Intercult i samarbete med biblioteket.

Istanbul har ett unikt geografiskt läge, ingen annan stad ligger så nära två världsdelar. Staden har varit och förblir Europas port mot Asien och vice versa. Idag är det en snabbt växande metropol med runt 15 miljoner invånare, nästan samtliga turkar och kurder. Istanbul var hedniskt i ett millenium, kristet lika länge, bara för att förvandlas till multietniskt centrum i det största muslimska riket någonsin.

Stefan berättar om de pågående medlemsförhandlingarna mellan EU och Turkiet som idag är allt annat än glödheta. Hur de enorma flyktingströmmarna från Syrien påverkar. Orsaken till de strandade förhandlingarna mellan PKK och den turkiska regeringen. Vi får en inblick i den återupptagna väpnade kampen mot polis och militär, samtidigt som den turkiska regeringen bombar dess ställningar i Irak, snarare än – som man lovat sin NATO-allierade USA – att bekämpa IS. Vad beror allt detta på?

Vad rapporterar våra media inte alls om, eller tecknar alltför kortfattat och i svart-vitt? Varför är den turkiska ekonomin långt svagare än för några år sedan? Idag är yttrandefrihet sämre i Turkiet än för ett decennium sedan. I Turkiet finns fler fängslade journalister än Kina och Iran tillsammans. Hur kommer det sig? Är korruptionsanklagelserna, brutalt nedtystade av AKP-partiets toppar, fabrikationer eller korrekta? Vad ska till för att i dagsläget få fart på de nedfrusna förhandlingarna med Bryssel? Varför är Sverige sedan mer än 15 år en aktiv pådrivare för ett turkiskt medlemskap?

För att förstå situationen idag behöver man ha kunskap om historien. Stefan går igenom Turkiets mångsidiga historia från den antika staden vid Bosporen, via det Osmanska riket ända fram till dagens moderna och samtidigt komplexa land.

Stefan Foconi är författare till flera böcker om Turkiet och Mellanöstern. Utifrån hans nyaste bok “Istanbul, vandringar i Europas största stad” berättar Stefan om Turkiets skiftande historia och hur den påverkar situationen idag.

Stefan Foconi besökte Istanbul första gången 1974 och har sedan dess rest oavbrutet i Mellanöstern de senaste 16 åren. Både Turkiet- och Istanbulböckerna finns att köpa vid framträdandet.

För mer information kontakta

Agneta Hansson
kommunikatör Intercult
072-719 77 17 agneta@intercult.se
eller
Gustav Nygren
Stockholms Stadsbibliotek
Tranströmerbiblioteket Medborgarplatsen
08-50830833 gustav.nygren@stockholm.se

Läs pressmeddelandet i Mynewsdesk