Intercults Mamadou Sene och Ida Burén har just kommit hem från Senegal där kulturföreningen Djef Djel drivit ett kulturutbyte med Vox Pacis, på inbjudan av festivalen ”The Rhythms of the World Festival” och kulturcentret Sobo Badé i Senegal.

Projektet har innehållit repetitioner, konsert, seminarium, studiebesök med artistmöten och workshops med olika musiker och kulturskapare från Senegal.

Från Vox Pacis ensembel medverkade förutom Mamadou Sene, sångarna/musikerna/skådespelarna/jojkarna Gunnel Mauritzson, Shipra Nandy, Loten Namling, Marie Kvernmo och Mary Saare, koreografen och dansaren Virpi Pahkinen, – samt Arne Johansson och Harry Vaastra korister i Sofia Kyrka. Gruppen leds av Gunilla Nordlund – regissör och konstnärlig ledare.

Ensembeln mötte och repade med 10 senegalesiska musiker och cirkusartister och gjorde en mycket uppskattad gemensam konsert den 30 december. Den 1 januari gjorde de en workshopkonsert med två ungdomskörer i en katolsk kyrka i Dakar och inledde med detta Fredens år 2012.

Dessutom gjordes studiebesök till olika platser; den muslimska staden Touba, en baifall community och den Katolska Kyrkan i Popinguin. Stort fokus låg på att diskutera relationen och samverkan mellan Kultur och Religion, en diskussion som hölls levande genom hela projekttiden. Vi hade även ett seminarium dagen efter konserten där alla artister deltog och där dialogen och mötet mellan människor från olika åldrar, religioner och kulturer framhölls som projektets viktigaste resultat.

Projektet stöddes av Lunds Missionssällskap, Statens Musikverk och Konstnärsnämnden.