Eldina Efendic, 42 år, har hastigt lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Efter sig lämnar hon maken Emir, barnen Ervin och Enira, föräldrar, bror med familj, svärmor, svägerska, släktingar och vänner.

Eldina kom med sin bror till Sverige som flykting från Bosnien 1992. Året därpå träffade hon Emir, de gifte sig, flyttade till Stockholm och fick två barn. Tillsammans fick de sjutton lyckliga år, fyllda av trygg gemenskap. Eldina såg möjligheter i allt. Med sommarresor till hemlandet, skidresor till svenska fjällen och långresor till USA och Australien såg hon till att öppna dörrar för sina barn, både till familjens bosniska bakgrund men också till Sverige och Världen.

Vi träffade Eldina under Kulturhuvudstadsåret 1998, då hon började som ekonom på Intercult. Hennes kompetens var särskilt lämplig då vi arbetade med kulturprojekt kring forna Jugoslavien. På Intercult fick hon en ovärderlig kunskap om internationella kulturprojekt och hennes förmåga att kombinera ekonomihantering och konstnärlig verksamhet, blev hennes stora bidrag till Intercults utveckling.

2006 gick hon vidare till Riksteaterns ekonomiavdelning. Där blev hon med sin unika kunskap, en viktig del i teaterns internationella utveckling. Hennes kulturella och språkliga kompetens möjliggjorde nya kontaktytor och tillsammans med kulturföreningen Neretva, såg hon till att den kända sångerskan Hanka Paldum gjorde en bejublad riksturné.

Eldina var en sann kulturkonsument som tog med familj, släkt och vänner till otaliga föreställningar. Så sent som i början av juni satt vi ett stort gäng i Vitabergsparken och såg Parkteaterns premiär av Bröllopet. Det är så vi vill minnas henne; skrattande, omgiven av vänner och familj, oändligt generös och omtänksam. Den tid vi fick dela med Eldina ser vi som en gåva. Hennes förmåga att alltid finnas till hands för såväl vänner som arbetskamrater är något som vi skall försöka förvalta. Eldina lämnar ett enormt tomrum efter sig. Så älskad och oändligt saknad.

Ida Burén

Rani Kasapi