Intercults Chris Torch har utnämnts till Programchef för Rijeka 2020, en av fyra kandidater till att bli Europeisk kulturhuvudstad. Staden som är belägen i Kroatien vid Adriatiska havet är i full förberedelse inför det sista steget av utnämningen. Rijeka är en av fyra nominerade kroatiska städer och den vinnande annonseras i slutet av mars 2016.

Torch har en lång erfarenhet av kulturproduktion och konstnärlig ledning av EU-projekt. Under Umeås kulturhuvudstadsår deltog han med det EU-finansierade CORNERS Ersboda, ett konst- och kulturprojekt som senare visades i Haninge i maj i år. Dessförinnan ingick han i den konstnärliga ledningsgruppen inför utnämningen av kulturhuvudstaden Matera 2019 (Italien).

“Rijeka är en spännande hamnstad som står inför samma utmaning som flera svenska städer: övergången från industristad till kunskapsstad. Sedan Kroatien blev medlem i EU har jag ansett Rijeka som det bästa möjliga valet till att bli Europeisk Kulturhuvudstad” säger Chris Torch.

Rijekas främsta strategi inför den slutgiltiga utnämningen består av att stärka kulturella infrastrukturer, involvera lokala konstnärer och kulturorganisationer samt att utveckla staden ekonomiskt genom kulturturism och kreativa branscher.

Vidare menar Torch att projekt som dessa skapar möjligheter för utbyte och relationsbyggande över nationsgränserna i Europa. Kulturen har en kraft att förena, och förhoppningsvis ser svenska kulturorganisationer detta som tillfälle att ytterligare länka till storskaliga evenemang som Rijeka 2020.

English? Click here

Läs pressreleasen i Mynewsdesk

Läs mer om …

Rijeka 2020

Matera 2019

CORNERS 

Kontakt:

Intercult productions
kommunikation@intercult.se
Nytorgsgatan 15
Stockholm

Intervju:

Chris Torch

chris.torch@intercult.se

+4670-554 10 23