Intercult
Pressmeddelande från Intercult 20141023

CORNERS Ersboda vänder ut och in på Umeå 17–30 november 2014!

15 konstnärer från 9 olika hörn av Europa samlas i Umeå och Ersboda. CORNERS är en plattform för internationella konstnärer och nu kommer vi till Umeå och Ersboda för att inleda samarbeten med de boende i området och börja skapa.
Ersboda är ett område med stor mångfald och där många olika kulturer möts, det ligger sex kilometer norr om Umeå centrum … eller? Vad är centrum och vad är utkant?
CORNERS utmanar det som traditionellt benämns som centrum och istället utforska och synliggöra det oväntade, det perifera – uttrycken, människorna, platserna.

Konstnärerna kommer ifrån:
Nordirland, Baskien, Ukraina, Serbien, Kroatien, Slovenien, Sverige, Polen, Bulgarien. Flera av konstnärerna i projektet är umeåbaserade.

Verken som skapas förutsätter aktivt deltagande av barn, ungdomar, vuxna, boende och besökare. De verk som kommer att visas är:

LIGHT
Premiär fredag 21 november på Glashuset
En installation med film, fotografi och ljud som fångar effekterna av ljus/mörker i människors vardagsliv. Utgångspunkten kommer från Sapmi, där befolkningen lever stora delar av året i mörker och hos Tatarerna på Krimhalvön. Gruppen har precis återvänt från Krim, mitt under krisen i Ukraina.

Konstnärerna är: Sergiy Petlyuk och fotografen/aktivisten Kateryna Radchenko från Ukraina, konstnären och fotografen Lena Stenberg och filmaren Oskar Östergren från Sapmi/Sverige.

IN BETWEEN
Premiär fredag 28 november i kvarteret Byttgränd, Ersboda
Är en levande installationen som skapas i samverkan med de boende i Ersboda och visas sedan för en offentlig publik. Husens fasader bildar ram för verket genom att de boende engageras och upplåter sina fönster som utställningsytor. “Turning the house inside out” – det privata blir publikt.

IN BETWEEN är skapat av teaterregissören Paula McFetridge från Kabosh Theatre i Belfast (Nordirland) som är Europas ledande site-specific/site-related teater, Helena Wikström, bildkonstnär och curator från Umeå, multimedia-konstären Davor Sanvincenti och performance-konstnären Sinisa Labrovic (Kroatien) samt bildkonstnären Juan Aizpiarte (Baskien/Spanien).

BIRDHOUSE GALLERIES
Premiär 26 november kl 18 Ersboda Folkets Hus
Ett deltagardrivet verk som vänder sig till unga vuxna. Tillsammans bygger de ”Birdhouse galleries” som de skapar genom att utforska ett område och samla in återvinningsmaterial. Dessa ”fågelholkar” sätts sedan samman till en mobil konstutställning som turnerar runt och visas i specifikt utvalda områden i Umeå.

Med bildkonstnären/grafiske designern Maciej Salamon (Polen) och teaterregissören Nedyalko Delchev (Bulgarien) och en grupp unga konststudenter från Kulturskolan i Stockholm.

PAPYRINT
Premiär 29 november kl 16 under Corners Ersbodas Knytkalas i Ersboda Folkets hus
Ett konstnärligt verk där konstnärerna arbetar tillsammans med barn i 8-14 års ålder under två veckor och tillsammans utvecklar  historier som berör olika platser i barnens hemort. En bok som består av barnens egna dikter trycks och distribueras. Slutresultatet blir sedan en musikdramatisk dockteater med poesiläsning som spelas för en offentlig publik.

PAPYRINT med konstnärerna Dragan Protic och Djordje Balmazovic som formar designgruppen SKART (Serbien), Nils Personne; musiker och Kajsa Sandström; dansare och koreograf från Stockholm och teaterregissören Borja Ruiz (Baskien/Spanien).

CORNERS samarbetar med engagerade partners i Umeå såsom:
– Ersboda Folkets hus
– Ersboda Slöjdförening
– Kulturistan Ersboda/Studieförbundet Vuxenskolan i Västerbotten
– skolor i Ersboda
– ABF Ersboda
– m.fl.

CORNERS påbörjade denna resa ihop med Umeå2014 redan för några år sedan. Konstnärer möttes – från olika hörn av Europa – bland annat Västerbotten, berättelser delades, samarbeten inleddes. Nu är vi tillbaka. Konst möter publik. Verk skapas över kulturella och nationella gränser.

Produktion: Intercult (Stockholm) – i samarbete med: Verkligheten (Umeå) och i långsiktigt samarbete med Umeå2014

Lokal producent: Alexander Svartvatten/Verkligheten, Umeå. E: alexander.svartvatten@gmail.com eller t: +46 70 111 29 39

För mer information och intervjuer kontakta:
Chris Torch/Intercult – konstnärlig ledare Corners
M: +46 70 554 10 23
chris.torch@intercult.se

Lars Jonasson Rinman/Kommunikationsansvarig Intercult
M: +46 70 738 58 40
lars.rinman@intercult.se

CORNERS är en interkulturell konstnärlig plattform som skapas och drivs utifrån ett samarbete mellan olika kulturinstitutioner från europas hörn. www.cornersofeurope.org
umeå2014

Intercult arbetar för att internationalisera svenskt kulturliv. Vi skapar storskaliga transnationella och gränsöverskridande konstprojekt. Vi är aktiva på den kulturpolitiska arenan i Sverige och Europa. Vi driver medlemsplattformen ACCESS EUROPA och Europa Direkt, som riktar sig  till kulturaktörer som söker verktyg och perspektiv för att arbeta internationellt och interkulturellt.

www.intercult.se