Plattformen ACCESS EUROPA är ett forum för internationell omvärldsbevakning, nätverkande och erfarenhetsutbyte i skapandet av internationella projekt. Plattformen ger sina medlemmar möjlighet att vara mer aktiva i europeiska sammanhang och att skapa fler framgångsrika projekt genom ansökningar till EUs kulturprogram och andra europeiska och internationella stödformer.

Den 25–26 träffas vi i Göteborg under Bokmässan och välkomnar såväl medlemmar som alla er som arbetar med kultur och är intresserade av att ta del av internationell expertis och omvärldsbevakning. Mötet samarrangeras med Europa Direkt Intercult.

Torsdag 25 september
Kulturens internationella projektmöjligheter, från ACCESS EUROPA till Kreativa Europa.
16.10–16.30 Författarscenen som befinner sig i anslutning till Kultur i Västs monter, hall D 05:12
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med plattformen ACCESS EUROPA samt Europa Direkt Intercult.
Presentatörer: Ingrid Thornell, Kultur i Väst samt Annika Strömberg, Västra Götalandsregionens kultursekretariat

Ida Burén, VD på Intercult introducerar ACCESS EUROPA.

16.30–18.00 Träff i Kultur i Västs monter, hall D 05:12 och mingel på mässan. Minglet för utställarna börjar vid 17-tiden och man kan gå runt i montrarna fram till 18.00.

18.30 Gemensam middag på restaurang Taras (i anslutning till mässan) som var och en bekostar själv.

Fredag 26 september
På fredag börjar vi plattformsmötet med ett studiebesök på Brewhouse. Anna Dimle, verksamhetsansvarig, berättar om Brewhouse som är ett öppet kluster för människor, idéer och verksamheter inom kulturella och kreativa näringar – ett 80-tal företag som sitter på Åvägen 24, i före detta Apotekarens Vattenfabrik.
Läs mer på brewhouse.se

10.30 Studiebesök på Brewhouse.

11.30 ACCESS EUROPA bjuder på lunch på bEAT/Brewhouse.

13.00–16.00 Öppen nätverksträff – Svenska Mässan/konferens
Värd: Kultur i Väst, som är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar. De arbetar för att utveckla och stärka kulturen i Västra Götaland.
Nätverksmötet kommer att äga rum i konferensavdelningen i Gothia Towers-byggnaden: ingång i Gothia Towers entré, konferensavdelningen våning 2, därifrån är det skyltat. (OBS! Man behöver inte köpa någon mässbiljett för att delta i nätverksträffen.)

PROGRAM – Öppen nätverksträff

13.00–13.20
Kultur i Väst och ACCESS EUROPA hälsar välkommen.
Magnus Bäckström förvaltningschef Kultur i Väst samt Ida Burén, VD Intercult/ACCESS EUROPA.

13.20–13.35
Att vara Lead partner i ett europeiskt projekt, Ida Burén, Intercult.

13.35–13.45
Kulturnämndens EU-arbete, Annika Strömberg, Västra Götalandsregionens kultursekretariat.

13.45–14.15
Kaffepaus

Projektpresentationer – hur gjorde vi?
Inför ansökan till kulturprogrammet Kreativa Europa är det manga kulturaktörer som är nyfikna på hur det går till att söka och genomföra ett europeiskt kulturprojekt. Några aktörer från VG-regionen berättar om sina erfarenheter.

14.15–14.35 Författarcentrum Väst, Carl Forsberg
Projekt: NewEx – Nordic and European Writers’ Exchange

14.35–14.55 Not Quite, Marcus Haraldssson
Projekt: Europe Grand Central. En energigivande presentation om vägen till en ansökan till Kreativa Europa, om ett avslag, samt om hur man tar nya tag.

14.55- 15.25 Kreativa Kraftfält i Skaraborg, Eva Idmark-Andersson
– ett internationellt forskningssamarbete med lokal anknytning med målet att rita om Skaraborgs kreativa karta. Arbetsmodellen bygger på världens mest framstående kulturekonom, Pier Luigi Saccos teorier om kreativitet som förutsättning för innovation. Läs mer…

15.25–16.00 Diskussion, sammanfattning och avrundning av mötet.

Anmälan till plattformsmötet samt de aktiviteter som du vill delta i

Praktisk information
Mässbiljett till torsdagen den 25 september som är en branschdag kostar 240 kronor och bekostas av mötesdeltagarna själva. Förköp av biljett

Alla som är på plats redan på torsdag är välkomna till författarscenen i anslutning till Kultur i Västs monter, hall D 05:12
Efter Ida Buréns framträdande bjuder vi på et glas vin och det kommer att finnas möjlighet att mingla med utställarna mellan 17.00–18.00

Resa, hotell och mässbiljett ordnas på egen hand.