Med ett intensivt engagemang för konstens och kulturens samverkan med samhället och med ett självklart globalt och interkulturellt perspektiv har du drivit projekt, debatt, nätverkande och generöst delat med dig av din kunskap.
Foto: José Figueora
Den europeiska resan började i Nacka. Chris är uppvuxen i en italiensk-amerikansk familj i USA och har en bakgrund som skådespelare, scenograf och regissör. Han kom till Sverige som tjugofemåring för att leda en workshop i gatuteater åt en teaterskola i Nacka. Han träffade då två personer som han grundade teaterkollektivet Jordcirkus tillsammans med: Marika Lagercrantz och Peter Bergared. Gruppen deltog i Frikvarteret Mullvaden 1977-1978, en ockupation av fyra bostadshus på Krukmakargatan /Södermalm/Stockholm. De uppträdde och tillsammans med husockupanterna gav de ut skivan “Mullvadsoperan”. I en opinionsundersökning året efter utnämndes ockupanterna till en av landets största opinionsbildare. Jordcirkus fortsatt som en frigrupp i ytterligare 12 år, med ett fyrtiotal uppsättningar. Chris var också en av initiativtagarna till festivalen Re:ORIENT (1993/94) och konstnärlig ledare för SHIKASTA (Riksteaterns mångkulturella ensemble) fram till 1995.
Chris kan kallas pionjär inom svenskt kulturliv då han på tidigt 90-tal såg Europa som det självklara arbetsfältet. Kulturen och konsten har en överbryggande kraft som inte ska hållas inom nationella gränser. Tvärtom. Chris Torch första initativ till en internationell samproduktion var SARAJEVO – Tales of a City, skriven av Goran Stefanovski, regisserad av Slobodan Unkovski, som sen blev Makedoniens omstridda Kulturminister. Produktionen turnerade genom Europa under ett par kritiska krigsår, 1993-94. Sarajevo blev ett av startskotten till bildandet av kulturorganisationen Intercult, som i Chris regi har initierat och drivit ett 20-tal internationella samarbetsprojekt sedan 1996. Chris leder nu CORNERS som just nu reser till fyra regioner i Europas utkanter, med 40 st konstnärer som utforskar områden och hitta berättelser till nya verk. Xpeditionerna går till Samiland, Sydkaukasus, Balkan och Östeuropa.
Arbetet på en europeisk arena har inneburit ett engagemang i EU:s kulturpolitik och sedan Sverige blev medlem 1995 så har Chris varit en stark förespråkare för att Sverige bör öppna sina gränser och agera internationellt inte minst inom kulturpolitiken. Hans inställning att det euroepiska samarbetet kan gynna kulturen var det få som höll med honom om i Sverige på 90-talet. Idag är Chris en flitigt anlitad talare och samtalsledare när det kommer till frågor om interkultur i Europa. Hans mening, vilket Intercults verksamhet bygger på, är att det internationella och det interkulturella är två sidor av samma mynt. I vår globaliserade värld blir den interkulturella kompetensen avgörande för att man ska kunna agera som världsmedborgare.
Året innan sin 60-årsdag lämnade Chris över VD-posten på Intercult till sin kollega Ida Burén. Att lämna den ledande rollen för en fristående kulturorganisation möjliggör en ny fas i hans yrkesliv. Chris fortsätter att arbeta som senior associate på Intercult, med större frihet att ägna sig åt internationella relationer, med ett särskilt öga till Svartahavsregionen och andra delar av Europas utkanter.
Födelsedagen kommer firas i påsk i sommarhuset i Pisciotta Italien tillsammans med vänner och kollegor från hela Europa. Vi önskar stort Grattis och ett nytt gott levnadsår!