Teatern måste hålla sig i framkant i skapandet av Sveriges nya kulturella identitet, med den etniska, kulturella och språkliga mångfalden som finns idag. Till detta tillkommer de nya livsstilar och uttryck som skapas av den unga generationen, genom att de blandar delar av den mångfald de har omkring sig.

Projektet Nya Pjäser – Nya Världar vill bidra till en förändring inom teatern genom att stödja utveckling av nyskrivna pjäser, nya produktioner och turnéer i landet.

Tre nya pjäser har under 2007 skrivits av människor som lever i Sverge och bär på berättelser och livsöden som tidigare inte hittat till teaterscenen. Projektet är ett samarbete mella Gottsunda Dans & Teater, Folkteatern i Göteborg, Helsingborgs Stadsteater och Intercult.

En mini-festival kommer att äga rum 6 & 7 juni 2008 på Stockholms Stadsteater i Skärholmen. I samband med föreställningarna arrangeras seminarier med regissörer och dramatiker inom projektet samt inbjudna gäster. Samtalen kommer att kretsa kring ny dramatik och pjäsutveckling. Utöver regissörer och dramatiker från de inblandade teatrarna kommer två speciellt inbjudna gäster från London att delta: Jonathan Meth från Writers Net och The Fence samt Oladipo Agboluaje, dramatiker på Soho Theatre i London.

De tre pjäserna som kommer att spelas är:

RE:UNION av Behrang Behdjou regi: Dritero Kasapi
En skakande skildring av fyra ungdomars sörjande. En stark pjäs om vänskap, tillit, kärlek, svek och förlust där fyra vänner kämpar med sitt samvete och hittar styrkan att gå vidare.
Spelas 6 juni kl. 13:00, 7 juni kl. 17:00

MY NATION av Susanna Mehmedi regi: Niklas Hjulström
Om frihet och demokrati. Om kärlekstörst. Om terrorism I Susanna Mehmedis pjäs vävs fyra berättelser ihop. Ideal, eller frånvaron av ideal, får människor att tappa respekten för människovärdet och utföra ohyggliga saker.
Spelas 6 juni kl. 15:00, 7 juni kl. 13:00

BORTA BRA HEMMA BÄST av Alma Kirlic regi: Anna Novovic
Mirna, en illegal flykting, bor i en källare hemma hos ett svenskt par, Josef och Maria, utanderas vetskap. En dag glömmer Mirna att låsa ytterdörren efter sig och det visar sig vara att fatalt misstag. Hennes kamp för att inte avslöjas blir en resa som är både dråpligt komisk och hjärtskärande.
Spelas 6 juni kl. 18:00

Biljetter kan bokas på Stadsteaterns hemsida www.stadsteatern.stockholm.se.
Det är gratis inträde till seminarierna men plats bör bokas i förväg på samma sida.

För mer information om projektet Nya Pjäser Nya Världar, gå till www.nyapjaser.nu