Årets European Culture Forum i Bryssel genomfördes glädjande nog den 19-20 april efter att ha blivit inställt i november förra året p.g.a. säkerhetsrisk.

Forumet öppnades av kulturkommissionären Tibor Navracics som passade på att berätta att 2018 utnämndes av EC till Europeiskt år för Kulturarv. Beskedet applåderades av Forumet och många tyckte att det var ett mycket bra beslut med tanke på kulturarvets roll för den europeiska identiteten och behovet att skydda våra gemensamma kulturskatter. EU´s och Unesco´s gemensamma beslut i februari ledde också till att införa Blue Helmets for Culture som är ett avtal för att skydda världens kulturarv signerat i april Turin! Polis och kulturexperter i Turin ska arbeta tillsammans för att skapa ett internationellt träningscenter där gruppen “Blue Helmets for Culture” kommer arbeta för att både skydda samt flytta kulturarv till säkra zoner för att säkerställa ett rikt och levande kulturarv.

http://art-crime.blogspot.se/2016/02/the-uns-blue-helmets-for-culture.html?m=1

Federica Mogherini, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the EC, höll ett oannonserat tal och lanserade en ny europeisk strategi för kultur i externa relationer. Strategin ska i sin helhet presenteras för EU Parlamentet i slutet på maj och diskuterades även under ett specialevenemang, arrangerat av EUNIC.

Lyssna på Mogherinis tal här
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I119797

Iwona Preis, Senior advicer, Europa Direkt Intercult

Bild Chris,_Iwona,_Martine_Meire_500px

På bilden: Chris Torch, Iwona Preis från Europa Direkt Intercult samt Martine Meire, Director of Culture i Ostende