Ordförande Jean Claude Juncker om tillståndet i EU:
“Vi måste bygga ett bättre Europa tillsammans”

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll den 14 september sitt årliga State of the Union-tal om tillståndet i EU inför Europaparlamentet i Strasbourg. Han underströk att de kommande 12 månaderna är avgörande för att återförena EU och presenterade därför en positiv agenda med konkreta åtgärder för det kommande året

image_facebook500x250px

JUNCKERS NYCKELBUDSKAP:

1. Hur kan vi bevara den europeiska livsstilen?

Juncker talade om vikten av den fria rörligheten och de europeiska värderingarna. Han tog tydligt avstånd från dödsstraff, betonade solidariteten och vikten av att stå upp för tolerans, men att den aldrig får ske på bekostnad av vår säkerhet. Han nämnde frihandelsavtalet med Kanada som det bästa och mest progressiva avtalet som EU någonsin förhandlat. Han betonade de sociala rättigheterna och vikten av lika lön för lika arbete på samma plats. Han uttryckte stöd för de europeiska bönderna, kallade den kreativa kraften hos europeiska skapare för EU:s kronjuveler och förklarade hur investeringsplanen ska hålla EU fortsatt blomstrande globalt.

“Världen blir större och vi blir mindre och endast tillsammans kan vi vara en kraft att räkna med”, sade Juncker om EU-samarbetet.

2. Ett Europa som stärker medborgarna

Juncker underströk vikten av ett digitalt sammankopplat EU och presenterade förslag om en reformerad upphovsrätt för att journalister, förläggare och författare ska få rättvis ersättning för sitt arbete. Han föreslog fri WIFI på offentliga platser till 2020 och föreslog att investeringsplanen ska fördubblas i omfattning och tid för att stimulera till ytterligare investeringar, tillväxt och sysselsättning i ett Europa med hög ungdomsarbetslöshet. Han betonade solidariteten i flyktingkrisen, samtidigt som han sa att denna måste vara frivillig och komma från hjärtat. Juncker lanserade en ambitiös investeringsplan för Afrika och grannskapet för att förbättra de ekonomiska förutsättningar för de som annars tvingas ut på farliga resor för att söka en bättre framtid.

“Jag kan inte och kommer inte acceptera att EU blir ungdomsarbetslöshetens världsdel”

3. Ett Europa som skyddar

Juncker lyfte vikten av utökat samarbete mot terrorism bl.a. genom ett förstärkt Europol, den nya europeiska gräns- och kustbevakningsstyrkan och ett utökat försvarssamarbete. Han föreslog också en europeisk strategi för Syrien.

“Vi måste veta vilka som kommer över våra gränser”, sade Juncker och talade om ett nytt reseinformationssystem och utökat informationsutbyte.

4. Ett Europa som tar ansvar

Juncker bad samtliga stats- och regeringschefer på väg till Bratislava att ge tre skäl till varför vi behöver EU – tre saker som de är beredda att försvara och sedan leverera. Han betonade att EU endast kan byggas tillsammans med medlemsländerna och att nationellt ledarskap är avgörande.

“Historien kommer inte att minnas våra namn, utan våra misstag, vi kommer att bedömas för vår vilja och styrkan i våra övertygelser: Så låt oss inte göra misstaget att avsluta den europeiska drömmen”, sade Juncker framför Europaparlamentets ledamöter i Strasbourg.

Talet följdes i vanlig ordning av en debatt med parlamentsledamöterna och avslutande kommentarer av ordförande Juncker. Två presskonferenser med huvudfokus på State of the Union hålls under dagen i Strasbourg, kl. 14.30 och 15.15, och kan följas här http://bit.ly/18i2UY1

Imorgon, torsdag den 15 september, kommer Juncker att träffa tre Youtube-profiler från Frankrike, Tyskland och Polen och svara på deras frågor samt frågor från medborgare i deras hemländer. Detta sänds live på EU-kommissionens Youtubekanal och kan ses här

Se webbsändningen av State of the Union-talet i efterhand: : http://europa.eu/!fV49Cu
Läs hela State of the Union-talet: http://bit.ly/2csdCAd

Frågor om State of the Union-talet?
Kontakta presschef Johan Wullt Johan.WULLT@ec.europa.eu tel. 08-562 444 429