Europaforum Hässleholm har nu satt igång. I år arrangeras programmet för tolfte gången och årets övergripande tema är Vägval Europa. Under de följande dagarna kommer mycket fokus att riktas till Europaparlamentsvalet som hålls i slutet av maj. Europaforum Hässleholm kommer att varvas med debatter och seminarier med kulturella inslag. Bland deltagarna i år finns EU-minister Birgitta Ohlsson, korrespondenten och författaren Kjell Albin Abrahamson, Europaparlamentarikerna Gunnar Hökmark och Anna Maria Corazza Bildt samt kandidaterna Lars Adaktusson och Jytte Guteland. Iwona Preis från Europa Direkt Intercult är också på plats.

Temaland för i år är Österrike och under måndagen kommer Hässleholm Kulturhus att ställa Österrike och Sverige i centrum. Europaforum Hässleholm gästas även av kammarorkestern Alliance Quartet från Wien.

Med anledning av den dramatiska utvecklingen i Ukraina kommer författaren och journalisten Stig Fredriksson, tidigare Moskvakorrespondent, att närvara i Hässleholm. Tillsammans med Rolf Gustavsson och Christian Danielsson kommer han att diskutera den rådande situationen, EU:s roll samt relationerna till Ryssland. Samtalet äger rum på tisdag (25 mars) klockan 14.45 -16.15 i Hässleholm Kulturhus. EU & arbetsrätten – är Lex Laval verkligen huvudproblemet? är ytterligare ett nyinsatt seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv. Detta kommer att hållas på onsdag kl. 16.30 – 17:30 i Glashuset Norra Station.

Filmfestival och Afterwork

Under måndag, tisdag och torsdag kväll kommer europeisk film att visas i Hässleholm Kulturhus. Filmerna som visas är Miele (Honey) av Valeria Gollino, The Broken Circle Breakdown av Felix van Groeningen och The Selfish Giant av Clio Barnard. Samtliga är nominerade till LUX-priset. Filmvisningarna har fri entré och ingen föranmälan krävs. Insläpp med mingel sker klockan 16:30. Onsdag klockan 18:15 – 22:00 anordnas en Afterwork i Glashuset. En kvällsmangling inför valet till Europaparlamentet med Europaquiz, debatter och utfrågningar m.m. Ingen föranmälan krävs.

För mer information om programmet eller följ programmet live